PELUNCURAN SEMINAR ANTARBANGSA OLEH PROGRAM STUDI SASTRA MELAYU

Program Studi Sastra Melayu FIB USU dalam waktu dekat akan mengadakan sebuah seminar yang bertajuk Digitalisasi Sastra Dan Perfliman Melayu. Seminar kali ini akan diadakan pada tanggal 20 Oktober 2022 dan dilaksanakan melalui  aplikasi zoom. Pada kesempatan ini , Program Studi Sastra Melayu dapat bekerja sama dengan Negeri Jiran yakni Malaysia. Seminar ini akan mengupas tuntas tentang dunia pendigitalisasian sebuah karya sastra dalam bentuk film yang berkaitan dengan keMelayuan.

Materi tersebut akan langsung di sampaikan oleh dua narasumber hebat yang berasal dari universitas ternama di Malaysia yakni Universiti Sains Malaysia dan Universiti Kebangsaan Malaysia. Kedua narasumber kita bernama Dr. Wan Hasmah wan Teh Dan Dr. Nur Afifah vanitha Abdullah. Seminar ini bertujuan untuk memberitahu khalayak umum tentang sastra dan flim yang terdapat dalam budaya Melayu sehingga masyarakat akan lebih mengenal dan kembali mencintai karya-karya Melayu yang sudah mulai redup.